Zomerkamp/Zomerschool programmeren 2017 Zomerkamp/Zomerschool programmeren 2017

Veelgestelde vragen

Door wie wordt het kamp georganiseerd?

Het kamp wordt georganiseerd door Bomberbot. Bomberbot biedt een lesmethode voor leerkrachten en kinderen om te leren programmeren. Onze missie is om meisjes en jongens over de hele wereld 21e-eeuwse vaardigheden en kennis over programmeren bij te brengen op een leuke en toegankelijke manier. We denken dat het nodig is dat kinderen zich bewust worden van een wereld die omringd wordt door technologie, en dat ze tegelijkertijd werken aan essentiële vaardigheden, zoals probleemoplossend denken en computational thinking (de denkwijze achter programmeren).

Voor welke leeftijd is het Codekamp?

Het Codekamp is voor kinderen van 8-13 jaar oud.

Hoe ziet een dag op Codekamp eruit?

Geen enkele dag op Codekamp ziet er hetzelfde uit! Maar we zullen een voorbeeld geven van een dagje Codekamp:

Tussen 8:30 en 9:00 uur kunnen de kinderen gebracht worden. We beginnen alvast met wat leuke bordspelletjes of vrij spel. Om 9:00 uur gaan we van start met een gezamenlijke activiteit, zoals de Bomberbot Estafetterace, waarbij kinderen zo snel mogelijk opdrachten debuggen. Daarna is het tijd voor een lesje programmeren met Bomberbot. Na een gezamenlijke instructie en een offline activiteit gaan de kinderen aan de slag met de online methode van Bomberbot om programmeerconcepten te leren.

Tussen 12:00 en 12:30 is het lunchtijd. Na de lunch is er tijd om even buiten te spelen en te relaxen. Hierna doen we een paar bosspelen, zoals een potje Levend Stratego en het spel 'Robot op het schip'. Om 15:00 uur hebben we nog een workshop, namelijk het bouwen van je eigen website. Om 17:00 uur is de dag alweer voorbij en kunnen de kinderen opgehaald worden tot 17:30! Op vrijdag organiseren we een open middag, waarbij de kinderen hun zelf gecreëerde website zullen laten zien.

Check onze Facebookpagina voor foto's en video's van eerdere kampen.

Wat voor programmeertalen leren de kinderen?

De kinderen leren programmeren met onze eigen lesmethode. Met Bomberbot leren kinderen geen specifieke programmeertaal, omdat er zo ontzettend veel talen zijn. De kinderen leren de concepten die in alle programmeertalen terugkomen, zoals loops en functies. Bomberbot wordt al door meer dan 1000 leerkrachten in Nederland gebruikt op scholen, met als doel dat alle kinderen in Nederland leren programmeren!

Naast leren programmeren met Bomberbot bouwen de kinderen hun eigen website. Om deze websites te kunnen bouwen, gebruiken we HTML en CSS. De kinderen leren gedurende de week door middel van workshops de basisprincipes van HTML en CSS. Ze schrijven dus echte code om hun website te krijgen hoe zij het willen!

Worden er naast programmeerworkshops ook andere activiteiten georganiseerd op het kamp?

We zullen ons niet alleen bezig houden met programmeren. We besteden naast de workshops programmeren veel aandacht aan buitenactiviteiten zoals leuke spelletjes. Kinderen leren dus een hoop, maar er wordt ook veel nadruk gelegd op spelen en creativiteit.

Organiseren jullie ook Codekampen op andere locaties?

We organiseren de kampen op de locaties die zijn aangegeven in het overzicht, maar staan zeker open voor meer plekken, mocht daar voldoende belangstelling voor zijn. Graag horen we van je wat voor jullie een aantrekkelijke locatie zou zijn en hoe we kunnen zorgen dat daar genoeg animo voor is. Misschien kunt u ons daarbij helpen? Stuur een mailtje naar codekamp@bomberbot.com.

Mijn kind heeft geen programmeerervaring. Is het kamp dan voor hem/haar geschikt?

Het kamp is zeker geschikt voor kinderen zonder programmeerervaring. We starten vanaf de basis van het programmeren en proberen de programmeerconcepten zoveel mogelijk te relateren aan alledaagse activiteiten (denk aan: de menselijke robot, een for loop dans, een orkest), zodat dit past in de belevingswereld van kinderen.

Moet ik mijn kind eten of drinken meegeven?

Nee, tenzij dit met ons overlegd is (zie volgende vraag). Wij leveren een gezonde lunch, gezonde tussendoortjes, fruit en af en toe een snack zoals een koekje of zakje chips.

Mijn kind heeft een bepaald dieet of allergie, wordt hier rekening mee gehouden?

We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met vegetariërs, bepaalde diëten en allergieën. We verzoeken u dit altijd aan te geven op het aanmeldformulier of door even contact met ons op te nemen, dan kunnen we samen kijken wat mogelijk is.

Mijn kind heeft een bijzonderheid, kan mijn kind mee op kamp?

Uiteraard is het zo dat wij alle kinderen evenveel aandacht willen geven. Deelnemers die heel veel individuele aandacht en begeleiding nodig hebben moeten dit duidelijke vooraf aangeven zodat we kunnen overleggen wat de mogelijkheden zijn. We zijn niet gespecialiseerd om kinderen met een bijzonderheid te begeleiden. We zouden u graag vragen bijzonderheden aan te geven op het aanmeldformulier of door even contact met ons op te nemen (codekamp@bomberbot.com). Op deze manier kunnen we kijken wat de behoeftes en wensen zijn, en of wij hierop aan kunnen sluiten.

Zijn er meerdere kinderen die alleen komen?

Ja, de meeste kinderen komen alleen. We kunnen het ons goed voorstellen dat kinderen het een beetje eng vinden als ze nog niemand kennen. Om deze reden organiseren we aan het begin van de week veel kennismakingsspelletjes en andere activiteiten waarbij de kinderen veel samenwerken. Op deze manier leren ze elkaar goed kennen en hebben ze snel vriendjes en vriendinnetjes gemaakt!

Waar kan ik jullie algemene voorwaarden vinden?

De algemene voorwaarden en annuleringsregeling kun je vinden op: https://codekamp.bomberbot.com/terms/.

Mijn kind mag zelfstandig naar huis, hoe kan ik dit aangeven?

Als uw kind dichtbij woont en zelfstandig naar huis mag, dan kunt u dit aangeven door even een mailtje te sturen naar codekamp@bomberbot.com of schriftelijk op de eerste dag van het kamp.

Wat voor begeleiders gaan er mee op Codekamp?

We hebben per 8 kinderen minimaal 1 begeleider. Het team bestaat altijd uit 1 kampcoördinator, dit is een professionele trainer vanuit Bomberbot. Deze trainer heeft veel ervaring met het begeleiden en coördineren van de Codekampen. De andere trainers zijn enthousiaste jonge mensen die veel affiniteit hebben met het begeleiden van kinderen en hen te leren programmeren. Alle begeleiders worden gescreend en zijn in het bezit van een V.O.G.

Ik wil graag begeleider worden! Hoe kan ik me hiervoor aanmelden?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste begeleiders voor de Codekampen! Ons team bestaat altijd uit een mix van begeleiders met veel programmeerkennis en mensen die (nog) niet kunnen programmeren. Voorafgaand aan het kamp organiseren we een training waar je programmeerworkshops krijgt en de andere begeleiders leert kennen.

Neem een kijkje op de begeleiderspagina voor meer informatie.